Câteva idei despre superficialitate şi profunzime


Contemporaneitatea se dezrădăcinează văzând cu ochii. Când vorbesc  de dezrădăcinare mă refer la fundamentul fiinţei umane şi la încercarea de părăsire a acestui fundament, la uitarea originii: mă refer la Creator, la Dumnezeu.

Cuvinte cheie precum: valori, virtute, principii, om, Dumnezeu, îşi pierd uzanţa şi semnificaţia etimologică avută iniţial şi continuă să existe asemeni unor cuvinte ce reprezintă parodia realităţilor pe care le semnifică, asemeni unor ambalaje ce trădează lipsa conţinutului existent odată, în decursul timpului trecut.

Îmi place enorm să mă gândesc la ideea de superficilitate şi profunzime.

Superficialitatea e un stil de viaţă ce se intersectează din plin cu prezentul. E „aparatul” fiinţelor umane cu care se pătrunde insuficient în miezul înţelegerii realităţii fizice, a celorlaltelor fiinţe umane, a întrebărilor şi răspunsurilor fundamentale, întrebări şi răspunsuri ce percutează cu existenţa lui Dumnezeu, cu implicaţiile acestei existenţe, cu realitatea morţi etc.

Profunzimea este un alt stil de viaţă. Ea e mecanismul complex prin care pătrundem în adâncime, în miezul aspectelor evidenţiate anterior. Ea este izvorul iluminării care transcende spiritul contemporan şi ne apropie de reminiscenţa divină din ceea ce interacţionează cu noi şi cu care interacţionăm.

Cui plăteşte tribut indiferenţa şi intoleranţa? Pe seama cui putem pune existenţa valorilor deficitare ale multor persoane? Sunt numai două întrebări din alte asemenea posibile, a căror răspuns căutat în profunzime va fi dat pe seama existenţei superficialităţii.  

Legat de superficilitate, în efortul de a-i înţelege pe ceilalţi, Larry Crabb, un psiholog creştin american, în cartea sa Înţelegând oamenii, mi-a schimbat cu o întoarcere de 180 de grade paradigma înţelegerii fiinţelor umane. Tendinţa mea până să-l citesc pe Crabb era aceea de a lua rolul unui judecător ambulant lipsit de orice bun simţ şi de a oferi verdictul în dreptul fiecărei persoane ce îmi apărea cu o comportare atipică, ciudată. După ce am înţeles că întotdeauna când am de-a face cu cineva inacceptabil, detestabil şi lipsit de estetica frumosului (pentru unii artişti există şi estetica urâtului) la ceilalţi trebuie întâi de toate să caut cauza modului de a fi şi de a se manifesta al acelei persoane. Altfel spus, să identific ce îl determină pe X sau Y să se manifeste în halul acela? După ce înţelegem importanţa şi necesitatea acestei abordări, abia atunci începem să înţelegem o persoană ce sparge gheaţa purtării corespunzătoare şi iese în decorul inacceptabilităţii.

Nu sunt căsătorit şi nici nu am încă o prietenă. Dar mă frapează tendinţa mea superficială de a aprecia în exces frumuseţea fizică în detrimentul frumuseţii interioare şi de a-i conferi acesteia uneori monopolul valorilor deţinute de către o fiinţă feminină. Gândind la frumuseţea fizică, la aceast miraj înşelător ce poate înceta din cauza unui accident sau, cel mai probabil, din cauza trecerii timpului, îmi dau seama că frumuseţea fizică induce în eroare şi nu permite focalizarea asupra dimensiunii interioare a unei fiinţe feminine. Sorin Cucerai, un filosof independent, ne poate trezi din viciul beţiei de frumuseţe în articolul Mic tratat despre iubire, atunci când ne provoacă să ne gândim la ideea de cădere. El afirmă că o fiinţă feminină ne cade în braţe. Referindu-se la peregrinările poporului Israel prin pustiu în urma exodului din robia egipteană susţine că de sus a căzut mana (ca rezultat al providenţei divine). Dar, tot de sus, spune Sorin Cucerai, a căzut şi Lucifer. Astfel, referindu-se la cea căzută în braţele noastre, ne sugerează să ne gândim la ce ne-a căzut în braţe. Răspunsul e predictibil.   

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s