Omul nou – II


După căderea regimului comunist am fi tentaţi să spunem că ‚proiectul omului nou’ a fost abandonat. Ei bine, nu. Nu a fost abandonat. Prin mass-media care ne-a cucerit pe toţi: TV, internet, ziare, panouri publicitare etc. Prin media se promovează lenevia (personajele telenovelelor nu muncesc, sunt într-o bârfă continuă), tipologia boss-ului cu putere financiară care îşi permite de toate şi comandă pe cine vrea, când vrea şi cum vrea (ex: becalismul), consumerismul (consumă, consumă, consumă, totul este destinat consumului, chiar şi viaţa ta – este un consumabil), hedonismul (cultivarea plăcerii), independenţa relaţională (de om şi Dumnezeu), sexualitatea – ca obiectiv primordial, agresivitatea (ca modalitate de rezolvare a inconvenientelor), dezrădăcinarea etc.

Omul nou al perioadei postmoderne este invadat de ’nşpemii de canale pentru a nu mai avea timp de altceva decât de ele. Ţoapa, caricatura, nonvaloarea suferă de vedetism iar noi de grija vedetelor, de atenţia dozată cu regularitate, încremeniţi în faţa TV-ului.

Nu am învăţat că TV-ul nu are nici o putere să ne înnoiască mintea şi sufletul, dimpotrivă. Uităm frecvent că doar unirea cu Hristos, despre care scria tânărul Marx (la început), ne înnoieşte.

Omul nou nu poate fi realizat decât de proiectantul său: Dumnezeu. Ceilalţi „proiectanţi” nu vor obţine decât o mai mare (de)cădere a fiinţei căzute: omul. Vor avea ca rezultat fiinţe hodorogite, chimvale zângănitoare şi reci.

Omul nou dorit de acelaşi regizor care l-a manipulat pe Marx este individul cifru, identificat printr-un număr al cip-ului (ce are în esenţă cifra 666) şi  nu printr-un nume.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s