Ce este facebook-ul?


Facebook-ul este un imens muzeu. E unul imens, fără bilet de intrare, cu figuri (ne)cunoscute. Unele dintre ele sunt expuse în galeria ”prietenilor”, altele apar pe ”hol”, în așteptare, pentru a fi mutate de aici, acolo, în galeria proprie, a amicilor, a fizionomiilor familiare.

Facebook este un univers virtual, unde ne hrănim curiozitatea, admirăm noile imagini cu cei pe care (credem că) îi cunoaștem. Ne amuzăm, ne mirăm, sau, pur și simplu, privim fără nicio așteptare noile fotografii postate de ”amici” în cămăruțele lor. Avem privilegiul de a privi fără vreun cost suplimentar celui de timp sau abonament de internet. O facem discret, fără pază sau cunoștința celui privit de noi.

Totuși, la ce bun? Câți din cei pe care-i avem în galeria noastră ne sunt cu adevărat ceea ce spune programul acesta că sunt (prieteni)? Câți din cei care poartă titulatura amintită vor sări în ajutorul nostru dacă vom pune în comun un mesaj care, în principiu, ar trebui să-i pună în acțiune…? Pentru că, nu-i așa, un prieten nu este indiferent la strigătul celuilalt, nu?

Am testat utilitatea practică a facebook-ului: ”AM RĂMAS ÎN DRUM! FĂRĂ MOTORINĂ! MĂ AJUTĂ CINEVA…?” A fost mesajul postat de mine pe facebook. A fost un fals. Un fals intenționat pentru a vedea reacțiile prietenilor mei online de pe face. Mă îngrijesc mereu să nu rămân în ”pana prostului”. Ajutorul primit? Hmm, aici este problema…!

Nu-mi rămâne să conchid decât că facebook e un mediu artificial de ”socializare” în care ne băgăm în seamă, unde ieșim ”la interval” pentru a fi priviți și admirați, acceptați și comentați fără alte implicații… Este locul unde ne place să credem că avem prieteni, care rămân, în definitiv, imagini, chipuri, fizionomii imortalizate ce trăiesc în altă parte și nu ne sunt aproape când avem nevoie…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s