Spațiul Schengen, Olanda și noi


schengen-m

Oare olandezii l-au citit pe Titu Maiorescu cu a lui teorie a formelor fără fond ce încă este de actualitate asemeni unui breaking news? Olanda cunoaște, se pare, cel mai bine, realitatea de pe plaiurile mioritice cu ai ei ciobani, șmecheri și indivizi însuflețiți de interese personale ce reprezintă România, o țară ce se aseamănă mult cu o carte a căror coperți de lux (promovate de doamna Udria în Vest pe bani grei) nu susțin conținutul paginilor pe care le reprezintă. E ca și cum cineva ar ține în mâinile sale un manual tehnic al unei limuzine de lux (promis pe coperți) și ar descoperi după ce ar răsfoi prima copertă că are de-a face cu schițele și fișa tehnică a Daciei 1300, primul tip!

Auzeam la știri că Olanda încă nu e sigură că vrea să intrăm în Spațiul Schengen. Și bine ar fi nici să nu fie de acord. Oricum, în afara faptului că avem posibilitatea de a pleca liberi peste granițe, suntem degeaba și în UE.

Mi-ar plăcea ca Olanda să condiționeze intrarea României în salonul de lux al Europei fără pantaloni rupți și cizme de cauciuc Made in China pline cu noroi și haină de cioban slinoasă și urât mirositoare, ci să impună României mai puțină infracționalitate, mai puține drumuri ne-asfaltate, mai puține gropi și cratere în asfalt, mai puține drumuri europene peticite cu pavele (cum se întâmplă în Gura Humorului, unde Primarul Marius Ursaciuc a comandat peticirea gropilor de pe centura orașului – care este și Drum European,  cu pavele, de zici că străzile sunt curtea casei sale), mai puține cartiere fără apă și canal, mai puțină corupție și combinații ale oamenilor politici, mai multă modernitate și civilizație, mai multe spații verzi, mai mulți bani investiți în crearea de locuri de muncă și în agricultură.

Oricum avem orașe în sudul României a căror înfățișare e mai groaznică decât unele sate și comune din nord și nu meritau să se numească urbi.

Județul Ilfov, de pildă, trebuia să fie o comună mai mare și nimic mai mult. Ceva în genul omoloagelor din Nord, Vicovul de Sus și Vicovul de Jos. Acolo măcar sunt șosele asfaltate cu oameni gospodari și de bun simț. Aici…

De fapt, mă tot întreb cu frenezie de ce liderii noștri politici insistă cu atâta supărare cu includerea noastră în Schengen? Băsescu se și oftica cu ceva timp în urmă de refuzul Olandei… Răspunsul nu întârzie să apară: citesc primele rânduri despre ce înseamnă și cu ce se mănâncă Schengen și mi se aprinde beculețul: pentru ca oamenii politici să ducă cu mai puțin stress banii spre Elveția! Că la binele nostru, al muritorilor de rând la Carfur și nșpe miile de ghișee la care sunt nevoiți majoritatea să se așeze ca ghioceii în pădure, primăvara, nu am cum să mă gândesc. Că Schengen înseamnă și o mai neperchiziționată circulație pe teritoriile integrate în Schengen.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s