O cameră separată


fotohum(foto: Radu Sandovici)

Aseară, în cadrul Librăriei Humanitas de la Cișmigiu a avut loc un moment dedicat scriitoarelor. Au fost prezente Ioana Pârvulescu, Annie Bentoiu, Gabriela Creția și Astrid Cambose, editor al editurii Humanitas. S-a alăturat și scriitorul Dan C. Mihăilescu, cunoscut realizator al emisiunii Omul care aduce cartea, la Pro Tv, care a avut o intervenție fascinantă, spunând la un moment dat că i-a lipsit figura paternă, el fiind legat de feminitate mental, deoarece a fost crescut de mătuși.

Discuția doamnelor scriitoare a pornit de la eseul scriitoarei britanice Virginia Woolf O cameră separată, și prelegerea ținută de aceasta în fața studentelor de la Universitatea Cambridge, ce doreu să ajungă scriitoare. Woolf le spunea acestora că pentru a scrie bine au nevoie de o cameră separată în care se pot încuia pentru a nu fi întrerupte și 500 de lire. Asta fiindcă scrisul, ca și cititul, spunea Ioana Pârvulescu, e o chestiune foarte intimă.

S-au amintit nume sonore din literatura română, ca Monica Lovinescu sau mama ei, Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu și s-a adus în discuție perioada României postbelice cu ale ei momente dramatice, unul fiind acela că, în anii 50, istoria nu-ți mai permitea libertatea de a scrie, de a avea o cameră separată.

”Spațiul” a fost laitmotivul acelei seri, ca o condiție sin qua non pentru o scriitoare ce are nevoie să se izoleze de lume pentru a putea scrie.    

Reclame

2 gânduri despre „O cameră separată

  1. Dan C. Mihăilescu – adorabil până la os. Îl savurez plescăind de plăcere ori de câte ori am ocazia de a-l auzi/vedea, dar mai ales de a-l citi! 🙂
    Un scriitor demenţial, talentat şi savuros prin excelenţă! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s