Strategii de supraviețuire după despărțire


inimi frante

Vorbeam cu un amic despre relația dintre un bărbat și o femeie. Și despre despărțire. Este clar că despărțirea de persoana iubită – și nu vreau să discut motivele despărțirii – aduce suferință și periclitează imaginea de sine a fiecărei părți implicate în ecuația relațională. Aproape că începi să te vezi fără valoare, să ai probleme cu propria ta imagine, văzută cu proprii tăi ochi. Voi enumera câteva strategii de supraviețuire după despărțire ce au dat rezultate la mine:

În articolul precedent vorbeam despre lacrimi. Da, chiar așa, plânsul e o strategie de supraviețuire când experimentezi pierderea persoanei dragi. Cred că e prima strategie de a te menține, de a rezista acceptabil în această situație, fără să apelezi la ”strategii” care îți pot periclita viața: droguri, medicamente, alcool etc. Practic, plânsul te detensionează și te calmează. Plângi. Până epuizezi tensiunile interioare.

O altă strategie de supraviețuire în despărțirea de femeia sau bărbatul cu care ai cultivat o relație, este conștientizarea că ești unic(ă), acea combinație a trăsăturilor de personalitate nemaîntâlnită la alții. Unicitatea crește foarte mult valoarea. Deci, ești o ființă unică, implicit, valoroasă. Prezinți, implicit, interes. Chiar dacă nu acum. Chiar dacă nu pentru persoana de care te-ai despărțit.

Privirea în viitor, la faptul că există persoane de sex opus care te pot remarca la un moment dat și pot aprecia atât de mult persoana ta, unicitatea și felul tău de a fi, încât să te dorească ca partener(ă) de viață. Și te-ai scos!

Umorul și hazul de necaz. Dacă nu obișnuiești să faci haz de necaz, încearcă! Te va bine-dispune! Pare greu de crezut, dar am exersat hazul de necaz și umorul chiar pe masa de operație și scaunul stomatologului.

Fă sport! te va ajuta să eliberezi toxinele. Inclusiv ”toxina” numită depresie. Ieși în parc și aleargă sau du-te la înnot.

 Concentrează-te pe proiecte personale diverse, astfel încât să consumi energia cu ceva constructiv. Eu scriu și citesc, spre exemplu.

Gândește-te la faptul că prin pierderea acestei relații, ești în posesia unei mari oportunități: să întâlnești persoana care te va accepta cu adevărat și te va iubi așa cum ești, dorind să facă tot ce-i stă în putință pentru a te păsra pe tine, iubitul sau iubita lui, fără de care nu (mai) poate trăi. Deci, ce ai pierdut de fapt? Nimic! Ai pierdut persoana care nu te merita și pe care nu o puteai păstra. Dar ai câștigat! Ai câștigat șansa de a întâlni ființa care te merită și te va face cu adevărat fericit.

Nu te axa pe pierdere. Nu exagera starea ta. Cerul nu s-a prăbușit. Marea nu a inundat stațiunea Mamaia sau orașul Constanța. Koreea nu atacă România. Încearcă să vezi timpul pe care-l ai după despărțire ca pe o pauză și o altă mare oportunitate: aceea de a te dedica altor interacțiuni sociale și altor activități interesante. Spre exemplu, te-ai întrebat că poate ți-ai negligat prea mult relația cu tine însuți și că sunt atâtea cărți interesante pe care nu ai avut timp să le citești? Dedică timpul pe care-l investeai în relația cu ea/el meditând sau lecturând câteva cărți bune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s