Căderea în ritual


caderea-in-ritual iosif ton

Cartea profesorului Iosif Țon, Căderea în ritual, apărută la editura Cartea Creștină, Oradea, este una din cele mai tari, argumentate și tulburătoare cărți pe care am citit-o. Abordează fenomenul religios de la triburile sălbatice și până la la grecii antici, de la perioada mozaică, a Domnului Isus Hristos, până la iluminism și zilele noastre. Se vorbește despre Sigmund Freud și Emile Durkheim care au contribuții în teoretizarea fenomenului religios. Despre Marx, Engels și Darwin, care au contribuit la maltratarea spiritului creștin în Europa secolului XX – cel mai sângeros secol al umanității.

Este remarcabilă secțiunea referitoare la religia poporului român care ”s-a născut creștin”, gândirea magică a românilor sau fundamentele religiei ortodoxe. Autorul vorbește despre personalități istorice precum Clement din Alexandria, Grigore Thaumaturgul (”făcătorul de minuni”) sau Ciprian, care au marcat decisiv ortodoxia, marcând-o negativ, în spirit păgânesc, nebiblic. De asemeni, sunt amintiți marii filosofi greci Platon, Socrate și Aristotel, cu filosofiile lor ce au marcat religia.

Sunt aduse argumente solide în favoarea caracterului păgân ”al gândirii și al vieții românilor (obiceiuri și practici la diferite evenimente din viață și la anumite sărbători) care contrastează puternic cu gândirea biblică ebraică marcată de Dumnezeul cerului și al pământului ce a avut o legătură directă cu primii oameni și care a urât ritualurile și practicile păgâne în care și poporul Israel a decăzut.

Suntem o națiune îmbibată de ritualuri satanice desfășurate în locuințele practicantelor de magie sau vrăjitorie și ritualuri ”creștine” exersate în bisericile ortodoxe. Nu este exclus din această carte nici panteonul românesc care nu diferă prin abundență de cel păgân roman sau grecesc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s