Muzeul Ceușescu din Târgoviște


muzeu-ceausescu

 

Am vizitat locul în care au fost judecați și executați soții Elena și Nicolae Ceaușescu. Îmi doream demult acest lucru, dar abia de curând a fost posibil, prin transformarea unei părți din unitatea militară de la Târgoviște în muzeu.

Am văzut ”pe viu” camera în care i s-a luat tensiunea lui Nicolae Ceaușescu, cea în care cuplul prezidențial comunist autohton au stat în fața completului de judecată ad-hoc ”croșetat” de neo-comuniștii care le-au stabilit sentința și cea în care au fost cazați în cele patru zile și trei nopți până la părăsirea existenței terestre și mutarea în lumea de dincolo. În ultimul rând, am vizitat și ”zidul plângerii” nostalgicilor după vremurile în care se stătea la coadă aproape pentru orice și în care au murit oameni nevinovați sub bocancii bestiilor Vișinescu, Ficior, Țurcanu și ai altor animale în trupuri umane, zid la care au fost puși soții Ceaușescu pentru a fi făcuți sită.

Totul mirosea a vechi, păstrând puțin din vremurile din trecutul recent al României (post)comuniste. Parchetul, mobilierul, stema comunistă, stăteau drept mărturie că, mai mult din cauza lenei sau absenței reurselor financiare, nu s-a renovat clădirea unității militare a cărui prag a fost călcat de Ceaușești.

Ceea ce m-a frapat nu a fost camera cu aspect rudimentar în care și-au trăit ultimele zile și nopți soții Ceaușescu, nici cea în care au fost judecați și au primit sentința din partea completului ad-hoc constituit. Nici zidul pe fondul căruia au fost ciuruiți de mitralierele soldaților cărora li s-a ordonat focul. Ce m-a frapat, e data în care s-a pus în exexutare sentința: 25 decembrie (1989). În ziua în care creștinismul serbează VIAȚA, naașterea vieții mântuitoare, a lui Isus Hristos, au existat oameni care au hotărât moartea unor oameni, fie ei Nicolae și Elena Ceaușescu. Pe zidul execuției a fost prins, în patru holșuruburi, o plăcuță (de marmură?) pe care scrie această zi din calendarul creștin cu o semnificație profundă pentru români.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s