„Din Paradis, în Deşert”


1 imag

(Angelica Hirju, Paradox, pictură în ulei, 2011)

Este titlul cărţii la care lucrez în prezent.  În câteva luni sper să o public. Vă redau începutul:

„Am simţit că sunt în paradis. În oaza aceea dăruită de Dumnezeu primilor oameni. Şi eu am pierdut paradisul. Sfârşitul poveştii noastre de dragoste a fost asemeni izgonirii din paradis. M-am simţit aruncat, din nou, într-o viaţă a lacrimilor. Fără apă, fără verdeaţă, fără orizonturi. Fără drumuri trasate. Pe unde s-o apuc? Arşiţa singurătăţii m-a doborât în acest deşert existenţial. Prin izgonirea mea din paradis, a intrat, din nou, suferinţa şi moartea în lume. O suferinţă şi-o moarte, a iubirii, a unei perechi nefericite în plus.

Ştiţi, fiecare din noi suntem Adam şi Eva. Ne naştem în paradis şi, inevitabil, îl pierdem. Cu prima urechere, cu prima bătaie a părinţilor, cu primele mici necazuri prin care trecem în copilărie realizăm că nu mai suntem acolo. Sau, poate, n-am fost niciodată în paradis. Poate e doar impresia noastră că suntem.

Apoi, regăsim paradisul în iubirea care ne este împărtăşită de celălalt. De egalul şi diferitul nostru. Dar atunci când pleacă din viaţa noastră, celălalt ia cu el şi paradisul. Şi ne trezim într-un omogen deşert, fără speranţă.       

Cartea are, probabil, un titlu neobișnuit. Nu repovestesc aici falimentul lui Adam şi-al Evei. Mă adresez fostei iubite, prin intermediul scrisorilor, în care reflectez pe marginea falimentului iubirii ei pentru mine. Sau, poate, şi ea ar putea vorbi de falimentul iubirii mele pentru ea.

Ideea acestei cărţi a pornit în urma contactului cu ultima carte publicată de Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnător. Citind-o, am migrat cu gândul de la personajul principal al lui Gabriel Liicenu – dragul său turnător, la draga mea fostă iubită. Iniţial, aşa trebuia să se şi intituleze – Draga mea fostă iubită. Dar mulţumesc amicilor şi cunoscuţilor ce m-au ascultat şi m-au ajutat să ajung la titlul curent.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s