Din Deșert, în Paradis (II)


Imagine Coperta carte

Paradox, pictură în ulei de Angelica Hîrju, 2011

Lucrez de zor la această carte. Pe zi ce trece, prinde contur din ce în ce mai pronunțat. Sper să o public în cel mai scurt timp posibil. Iată un fragment de început, finisat:


„Am simţit că sunt în paradis. În acea oază dăruită de Dumnezeu primilor oameni. Dar am pierdut paradisul. Sfârşitul poveştii noastre de dragoste a fost asemeni izgonirii din paradis. A fost o nouă pierdere a paradisului. Și m-am simţit aruncat, din nou, în deșert. Într-unul al lacrimilor și-al pașilor pe nisip. Fără oaze, fără verdeaţă, fără orizonturi. Fără drumuri trasate. Pe unde s-o apuc? Arşiţa singurătăţii m-a doborât în acest deşert al lipsei de beatitudine. Prin izgonirea mea din paradis, a intrat, din nou, suferinţa şi moartea, în lume. Suferinţa şi moartea iubirii, a unui cuplu nefericit în plus.
Ştiţi, fiecare din noi suntem Adam şi Eva. Suntem creați în paradisul dragostei părinților noștri, ne naştem în paradisul dragostei materne dar, apoi, inevitabil, pierdem paradisul.
Prima pierdere a paradisului o experimentăm în copilărie. Cu prima urechere, cu prima bătaie a părinţilor, cu primele julituri și mici necazuri prin care trecem, realizăm că nu mai suntem în paradis. Realizăm că există tristețe și durere. Sau, poate, n-am fost niciodată în paradis. Probabil e doar o impresie a noastră.
Apoi, ne trezim în paradis, iubind. Când egalul şi diferitul nostru ne împărtășește iubirea. Dar, atunci când pleacă din viaţa noastră, acesta ia cu el şi paradisul. Şi ne trezim într-un omogen deşert, fără speranţă.
Trăim paradisul și în anii studenției. În mediul acela cu mulți trăsniți simpatici, numiți colegi, în locul comun numit cămin studențesc.”

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s