TE LEPEZI DE SATANA?


satana

Comentam cu doi prieteni întrebarea pe care un preot ortodox o adresează nașilor copilului adus la biserică pentru a fi botezat: ”Te lepezi de Satana?”

Întrebare este ciudată. Foarte ciudată! Ce sens are această întrebare? Nu se presupune că nașii copilului ce urmează să fie botezat sunt creștini ortodocși? Și dacă sunt creștini în ritualul și cultul ortodox, ce legătură există între ei și posesia ființei întunecate, Satana, Diavolul, Lucifer?

Dacă presupunem că majoritatea adulților de religie ortodoxă pot fi nași iar la botezul copiilor ”botezați de ei” li se adreseză această întrebare, pentru a oferi același tipic răspuns, afirmativ, deducem că Biserica Ortodoxă Română este în majoritate formată din sataniști (așa se numesc slujitorii Satanei), din ființe umane care îl posed pe Satana, care este în posesia lor până ajung în postura de nași și de care se leapădă. Până când? De ce? Din interesul de a putea face ritualul botezului ortodox?  Și ce garanție avem că nașii chiar îl abandonează pe Satana?

            Se știe din Sfânta Scriptură că Diavolul este Tatăl Minciunii. Dacă slujitorii Satanei răspund afirmând la celebra întrebare, ce ne garantează că aceștia nu mint, în contextul în care ei au fost în proprietatea Diavolului?

Mai e o dilemă: se spune că la botez copilul nou ”(în)creștinat” devine membru al bisericii, fiind pecetluit de Dumnezeu, devenind o persoană care este ”în spiritul lui Hristos” – că asta reprezintă realitatea cuvântului ”creștin”. Peste 20 ani (spre exemplu), când acesta ajunge să fie nașul unui copil, la botez, este întrebat dacă se leapădă de Satana? Cum adică? Cel care cu 20 de ani devenea proprietatea lui Hristos, prin botez, este întrebat dacă se leapădă de Satana? SATANA = HRISTOS? Nu are logică! Ce sens are acestă întrebare pentru el, în contextul în care el este al lui Hristos de la propriul său botez?  

Mă întreb dacă Biserica Ortodoxă Română prin reprezentanții ei, este conștientă de practica aceasta și de clasica întrebare? Dacă aș fi în locul Patriarhului Daniel, aș responsabiliza câțiva teologi bine instruiți să i-a la puricat teologia și practicile bisericii pentru a abandona tot ce e împotriva bunei logici și a Sfintei Scripturi, încercând să obțin o teologie curată, coerentă, fără aspecte contradictorii și fără sens.  

7 gânduri despre „TE LEPEZI DE SATANA?

Lasă un comentariu